Язовир Копринка

Сгушен в сърцето на Розовата долина, намиращ се в полите на Балкан, разположен непосредствено до град Казанлък се величаят сините води на язовир „Копринка“. 65-годишният водоем, построен през далечната 1955 г. е вторият изграден в България язовир, някога наричан „Георги Димитров", а днес - "Копринка". Той е разположен по поречието на река Тунджа. Има множество ръкави и тихи заливи, борови гори и зеленина, което го прави чудесно място за туризъм и отдих.

Язовир „Копринка“ безспорно е едно от най-красивите и магнетични места в страната. Районът около него предлага много добри условия за риболов, туризъм и водни спортове. Той е посещаван от рибари от цялата страна, невероятната гледка вдъхновява художници, фотографи или туристи, тръгнали да дирят българските кътче. По ръкавите му има много заливи, на които може да се плажува. Тук е мястото, на което да пробвате да карате каяк или да практикувате друг воден спорт – например яхтинг, сърфинг или подводно гмуркане. За любителите на есктремните спортове ще предложим делта или парапланеризъм, за да видят от високо пъстротата на Розовата долина.

Дългата язовирна стена, тип – каменно-зидана, позволява свободното преминаване от северния към южния бряг на съоръжението и разкрива прекрасна панорамна гледка към водното огледало в подножието на планината.

Освен красивата природа, „Копринка“ кри е древна история. Ако вече сте били в гробницата на Севт III, знаете, че на дъното на язовир „Копринка“ лежи столицата на неговото царство. 

През 1956 година водите на току-що построения язовир Копринка потапят едно от най-големите археологически богатства на България. Под водата остава Севтополис – градът на тракийския владетел Севт ІІІ, столица на Одриската държава от края на ІV-ІІІ в.пр.н.е.