Екопътека „Пътека през вековете”: Казанлък – Бузовград – Мегалита/ Тракийско светилище

Мегалитът над село Бузовград, наричан още Врата на богинята Майка и Бащин камък или Бубакая е древно светилище от времето на късния енеолит и началото на бронзовата епоха. Той се намира над с. Бузовград, което е на 5 км. от Казанлък а до него се стига по живописна еко пътека.

Указателна табела в центъра показва целта и забележителностите по маршрута. От самия Мегалит, гледката е изумителна: цялата долина е като на длан, на север Стара планина с връх Ботев, на запад язовир „Копринка”. Мегалитът е старотракийско селище от скални образувания с отвор, през който преминава слънцето при залез. Подходящо е за пикник, разпускаща разходка и снимки.  По време на Дните на Тракийската култура в гр. Казанлък, края на месец август, там се прави възстановка на тракийски ритуали, които се приемат с интерес от хората.

денивелация-400–567м; времетраене-1час;зелена, синя и жълта маркировка

 

Местността „Мечките”

/Крън – Дереазлъ – местност „Мечките” – хижа Бузлуджа/

 

Атрактивното скално образувание с площ 10 км „Мечките“ ще ви приюти за отдих и време да се полюбувате на природата. Маршрутът минава през стръмните склонове на Шипченска Стара планина. По пътя към хижа Бузлуджа, обръщайки се назад, се открива чудна гледка към Казанлъшката котловина.

денивелация–800 м.;  времетраене-3,5 часа; синя маркировка 

 

Местността „Катуните”

/Енина – „Катуните” – хижа Бузлуджа/

 

Там се разкрива живописна панорамна гледка във всички посоки. Маршрутът започва от с. Енина и минава през защитената местност „Катуните”. Намира се  на 2 км път от с. Енина в северна посока. Местността е наречена така, заради 7 – 8 куполообразни скали, подредени в редица. Ще видите от птичи поглед Розовата долина, Стара планина, Средна гора, върховете Българка и Саръяр. Подходящо е за екстремни спортове.

денивелация- 800 м; времетраене- 4часа; синя маркировка

 

Пътека "Босилковец"/ Стръмната поляна/  

/Шипка  - Стръмната поляна /Босилковец/ - хижа Бузлуджа/

 

Кристално чист въздух, спиращи дъха гледки към котловината на юг обещава този маршрут, а през лятото и есента се намира и изобилие от диви плодове. Пътеката е достъпна през по-голямата част от годината. През зимните месеци забължително трябва да бъдете с повишено внимание. При изкачването е препоръчително да се ползват пикел, котки или снегоходки /ако е заснежено/. 

денивелация  - 750 м.; времетраене  - 3 часа; жълта маркировка

 

Шипка – Шипченски манастир – Руските гробища – вр. Шипка

Този маршрут разкрива освен невероятни гледка, а и места със славна история. Това е кратък маршрут, който свързва вр. „Шипка” и гр. Шипка.  Няма опасност от лавини при зимен преход, тъй като височината не е голяма и се намира от южната страна на Средна Стара планина.

денивелация–700м; времетраене-2,5 часа; зелена маркировка

 

Енина –местността „Златевица”–„Родопова чешма”–връх „Жълти бряг”-Долно Изворово

Прекрасен пешеходен път за отмора, отдих и релакс. Цветен маршрут ще ви отведе до кулминационната точка - панорамният „Жълти връх”. Различни по вид дървесни видове, планински цветя, горски плодове, гъби, птици ще срещнете докато минавате през няколко живописни местности, най-известните от които са „Златевица” и „Родопова чешма”.  По пътя към „Жълти връх”, пътят минава край построен ловен заслон, което е и приятно място за отдих и пикник.

денивелация–1200м; времетраене-4,5часа; синя маркировка 

 

Казанлък–яз. Копринка – крепостта „Твърдица” – Горно Черковище- Бузовград –Казанлък

Борова гора, сините води на язовир „Копринка“ и посредата плажна ивица с възможност за риболов, припек на слънце или спортуване винаги са били желана дестинация в топлите дни. Разнообразието от възвишения по ниските склонове на Средна гора, предразполага към организирането на пешеходни турове, туристическо ориентиране и др. Съчетанието от планина и водни масиви е едно от най-предпочитаните. По време на розобера, лесно може да се премине и в землището на село Горно Черковище, чиито маси от маслодайна роза са едни от най-мащабните в Розовата долина. Маршрутът е удобен за преминаване и с велосипед.

денивелация–250м; времетраене-4,35часа,с байк–2,25ч; жълта маркировка