Комплекс „Дамасцена“

Със символи и знаци, фрагменти от тракийските светилища, величествени статуи на владетели, писатели и герои, обсипан с царствената роза и носещо името ѝ, комплекс „Дамасцена“ предлага място за отдих и история. Комплексът разполага с етнографски музей,, огромна градина, ресторант, изкуствен водопад и розоварна, където може да бъде наблюдавано производството на розово масло, наричано още „течно злато“.

Първа частна розоварна на територията на България „Дамасцена“ е основана през 1991 г. Тя е и единствената, в която могат да се видят невероятни стенописи, разказващи истории за пътя, по който е минала розата. От близо можете да проследите технологията на розоваренето, а през месеците май и юни можете да наблюдавате процеса на живо. Ще откриете и старинната инсталация за варене на розово масло, наречена „гюлпана”.

Комплексът предлага и етнографски музей, където ще откриете предмети и съоръжения, свързани със стария бит и култура.

Във фоайето на Тракийския културен център ще видите копие на Панагюрското златно съкровище, открито съвсем случайно през далечната 1949 г. от трима братя край гр. Панагюрище.

А горещите летни вечери можете да прекарвате в последното скъпоценно камъче на комплекс „Дамасцена“ – летният амфитеатър. Концерти и театрални постановки събират знаменитости от цялата страна.